Inside the script: The Batman (2022)

 


Επιτέλους κάθισα με την ησυχία μου και παρακολούθησα τη νέα ταινία Batman την οποία την περίμενα με ενθουσιασμό από τότε που κυκλοφόρησε το τρέιλερ. Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε μια μικρή ανασκόπηση της ταινίας και μερικές απόψεις. 


ΠΛΟΚΗ

Ο κακοποιός της ταινίας, γνωστός κι ως Riddler, είναι ένας τρελός serial killer ο οποίος δολοφονεί πολιτικά πρόσωπα στο Gotham. Έτσι ο Batman, καλείται να ανακαλύψει αυτόν τον μυστηριώδη εγκληματία και να τον βγάλει στο φως της δικαιοσύνης, μα αυτός με τις κινήσεις και τους γρίφους του δυσκολεύει τον superhero πρωταγωνιστή μας.  


ΑΠΟΨΕΙΣ

Λοιπόν, η νέα ταινία του Batman μπορεί να μην ήταν στο 100 τοις εκατό αυτό που ήθελα, μα ήταν αρκετά καλή ώστε να με καθηλώσει και να μου κινήσει το ενδιαφέρον σε αρκετούς τομείς. Υπάρχουν πολλά θετικά, ενώ τα αρνητικά είναι μικρά προσωπικά μου παράπονα. Επομένως σε καμία περίπτωση αυτό δεν καθιστά την ταινία στο σύνολο μέτρια ή κακή. Μπορώ εύκολα να πω πως μου άρεσε αρκετά το νέο Batman και το απόλαυσα. Απλά πιστεύω πως υπήρξαν μερικά σημεία που έπεσε η ταινία για εμένα. Ας δούμε όμως τα θετικά και μερικά από τα highlights της ταινίας, ενώ παράλληλα θα εξηγήσω και τις διαφοροποιήσεις που θα ήθελα! 

Αρχικά ολόκληρη η πλοκή ήταν εξαιρετική! Το βαθύ μυστήριο είναι ό,τι πρέπει για τον λατρεμένο Batman και σε τούτη την ταινία ήταν απλούστατα πολύ ενδιαφέρον. Ο Riddler ο οποίος είναι ο ψυχρός δολοφόνος και κακοποιός μας, ήταν καλογραμμένος και θαρρώ πως μπόρεσε να βάλει τους περισσότερους από εμάς τους θεατές σε συνεχής καθήλωση. Ήθελα να δω την πορεία του και τι άλλο θα ανακαλύψει o Batman για αυτόν. Ήταν μια ωραία ιστορία ενός ορφανού, ο οποίος εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω αναζητώντας και ξεσκεπάζοντας την αλήθεια του παρελθόντος και του παρόντος για την διεφθαρμένη πόλη, γνωστή ως Gotham! Και επειδή πιστεύω πως ο Batman γενικότερα ως superhero είναι ένας πολύ dark και ίσως αμφιλεγόμενος χαρακτήρας, το σενάριο της νέας του κυκλοφορίας ήταν άψογο και ταιριαστό!



Η ταινία είχε ως εναρκτήρια σκηνή τον θάνατο ενός πολιτικού από τον Riddler, ενώ έχει την παρουσία του Batman εντός ενός δεκάλεπτου και δίνει ένταση από την αρχή. Ουσιαστικά μπαίνει απευθείας στη βασική θεματολογία, στο χτίσιμο του villain και την κατάσταση του ήρωα. Έτσι η ταινία σε βάζει γρήγορα στο κλίμα και στην συγκεκριμένη περίπτωση θαρρώ πως είναι θετικό στοιχείο. Επίσης κάτι που μου άρεσε πολύ και μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν πως συνδύαζαν τα γεγονότα του παρελθόντος στο σκοπό του Riddler. Για παράδειγμα ο θάνατος του πολιτικού στην αρχική σκηνή, ήταν την ίδια ημερομηνία 20 χρόνια μετά τον θάνατο του Thomas Wayne, δηλαδή του πατέρα του Batman. Ο κακοποιός είχε κίνητρο. Γνώριζε και μπορούσε να διανοηθεί το πόσο διεφθαρμένοι ήταν οι πολιτικοί και αυτή η πόλη. Είδαμε επίσης τον Penguin και Oh God, κάθε φορά τον λατρεύω. Υπήρξε μια εκπληκτική σκηνή κυνηγητού οπού ο Batman καταδιώκει τον Penguin με το batmobile το οποίο είχε υπέροχο desigh. Είχε δράση, εκρήξεις και όπως ήταν αναμενόμενο, τον Batman να ξεπηδάει μέσα από τις φλόγες, ενώ ύστερα ο σκηνοθέτης μας δίνει μια πλανάρα!

Ας μιλήσουμε τώρα λιγάκι για τον Batman. Λοιπόν, ο Robert Pattinson ο οποίος υποδύεται τον Bruce Wayne σε αρκετά σημεία μου άρεσε πολύ, αλλά σε κάποια μου φάνηκε να πέφτει λίγο. Η κατάσταση του συγκεκριμένου χαρακτήρα στο κινηματογραφικό σύμπαν των ηρώων της DC, είναι αμφιλεγόμενη και ξεχωριστή. Δεν είμαι και τεράστιος fan των superhero movies, αλλά τον Batman ανέκαθεν τον λάτρευα και για τον λόγο που μόλις προανέφερα τον καθιστώ για εμένα τον καλύτερα superhero στο ευρύτερο κλίμα των ορισμένων κινηματογραφικών συμπάντων. Δηλαδή και από DC και από Marvel, εγώ βάζω στην πρώτη θέση τον Batman! Στην νέα ταινία ως Bruce Wayne μου φάνηκε λίγο περίεργος ο χαρακτήρας του. Ίσως για εμένα να ήταν λίγο περισσότερο καταθλιπτικός και μελαγχολικός από όσο θα ήθελα. Τώρα ως Batman μου άρεσε, μα δεν ξετρελάθηκα στο μέγιστο. Ήταν παραπάνω από τίμιος, μα αισθανόμουν σαν κάτι να λείπει. Νομίζω πως σε τούτη την ταινία θα μπορούσε να αυξηθεί λίγο το σκοτάδι του χαρακτήρα. Ένα κλικ παραπάνω για dark character θα μπορούσαν να το κάνουν. Επιπλέον θα ήθελα περισσότερη βία γενικότερα, αλλά τι να κάνουμε, PG παντού. Παρ'όλα αυτά μπράβο στον Pattinson. Κι αυτός και όλο το υπόλοιπο cast είχαν υπέροχες ερμηνείες. Great job! 



Επιπροσθέτως να αναφέρω πως η ταινία είχε διάρκεια 3 ώρες και πέρασαν σχετικά γρήγορα. Παρά τη μεγάλη διάρκεια (εύκολα τίτλος για sextape) ο χρόνος πέρασε γρήγορα, αλλά και ευχάριστα και αυτό είναι πολύ θετικό. Είχε καλή ροή και μπήκαν γρήγορα στο θέμα όπως προανέφερα σε προηγούμενη παράγραφο. Δεν πιστεύω πως κούρασε σε κανένα σημείο και το μεγάλο ζουμί ξεκίνησε μετά την πρώτη ώρα. Και βεβαίως να πω μια κουβέντα για τη μουσική υπόκρουση. Η μουσική ήταν και αυτή καλή και σε έβαζε στο κλίμα του μυστηρίου, ενώ το βασικό theme απλά συναρπάζει!



Για τέλος θέλω να σχολιάσω έναν ακόμη χαρακτήρα ο οποίος είχε 2 λεπτά στην ταινία, αλλά και μια φοβερή σκηνή η οποία κόπηκε από την ταινία. Μιλάω φυσικά για τον Joker! Άρε Joker, κάθε νέα προσωπικότητα που σε υποδύεται σε κάνει όλο και μεγαλύτερο θρύλο του σινεμά! Μονάχος σου και όλοι οι υπόλοιποι από Marvel & DC, πάλι σπουδαιότερος είσαι. Στην ταινία μας τον ακούσαμε μονάχα στο τέλος σε έναν διάλογο με τον Riddler. Στην πεντάλεπτη κομμένη σκηνή είδαμε το πρόσωπο του και ακούσαμε περισσότερο την φωνή και το γέλιο του. Μόνο από αυτά τα 5 λεπτά, εγώ δίνω ένα μεγάλο ΝΑΙ! Φάνηκε να έχει φρικιαστικό πρόσωπο σε ένα κεφάλι γεμάτο με ουλές. Το γέλιο και το χαμόγελο του εμβληματικού χαρακτήρα επίσης καλό. Στον διάλογο του με τον Batman έβγαλε το αίσθημα της ανατριχίλας και το backstory του αναμένω να είναι καλό. Τέλος η ερμηνεία του Barry Keoghan, απλά απίστευτη. Μπορούσε εύκολα να κλέψει το hype του Riddler, αλλά με τη σωστή διαχείριση και με τη σωστή τοποθέτηση στην διάρκεια θα μπορούσε να μην σπάσει το χτίσιμο του villain. Εάν κυκλοφορήσει sequel, έχω ήδη προσδοκίες κυρίως για τον Joker. Αν τον διαχειριστούν καλά στο σενάριο και ο ηθοποιός καταφέρει να δώσει πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας, πιστεύω πως μπορεί να μπει τουλάχιστον στην πεντάδα με τους σπουδαιότερους Jokers! 

RATING: 8/10

Για να κλείσω, λέω πως είναι σίγουρα μια καλή ταινία, απλά σε μερικά σημεία έπεσε για εμένα. Ωστόσο, δεν βαρέθηκα, κύλησε γρήγορα και ευχάριστα η ώρα μου, το σενάριο ήταν πολύ καλό και οι ερμηνείες φοβερές! Αρχικά ήθελα για βαθμολογία να δώσω 7,5 αλλά εν τέλει αποφάσισα να βάλω λίγο παραπάνω. Κατάφερε να δημιουργήσει προσδοκίες και το κυριότερο απ'όλα, την απόλαυσα την ταινία, γι'αυτό το δίνω αυτό το λίγο παραπάνω! Τώρα αν αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος το The Batman του 2022 η απάντηση είναι ένα σαφέστατο ναι. Αξίζει και με το παραπάνω! Well, αυτά ήθελα να σχολιάσω για το πιο πρόσφατο Batman. Τα ξανά λέμε στο επόμενο άρθρο. 

Σχόλια