Inside the Script: Breaking Bad

 


Μετά από μπόλικους μήνες απουσίας, αποφάσισα να κάνω μια επιστροφή στα reviews των ταινιών και σειρών. Φέτος η πρώτη σειρά που παρακολούθησα ήταν το φημισμένο Breaking Bad και τώρα φέρνω μια ανασκόπηση με εμπεριστατωμένες γνώμες για τούτη την υπερσειράρα. Φύγαμε λοιπόν!


ΠΛΟΚΗ & ΣΕΝΑΡΙΟ

Η ιστορία του Breaking Bad διαδραματίζεται στην Αλμπουκέρκη, του Νέου Μεξικού, όπου ένας πενηντάχρονος καθηγητής χημείας, ο Walter White (πρωταγωνιστής) διαγνώστηκε με καρκίνο και αυτό το γεγονός του αλλάζει ριζικά τη ζωή. Μια ημέρα πηγαίνει σε αποστολή μάζι με τον μπατζανάκη του τον Hank ο οποίος εργάζεται στην DEA (δίωξη ναρκωτικών) και αντικρίζει τον Jessie Pinkman (συμπρωταγωνιστής) ο οποίος είναι ένας πρώην μαθητής του και παράγει Crystal Meth (ναρκωτικό). O Jessie κάνει την διαφυγή του, ενώ ο Walter τον παρακολουθεί και ύστερα τον ακολουθεί κρυφά. Τον αντικρίζει επιτέλους από κοντά και του δηλώνει πως θέλει να συνεργαστούν και να μαγειρεύουν μαζί μεθαμφεταμίνη. Ο Mr. White δεν έχει πολύ χρόνο, διότι αργοπεθαίνει από τον καρκίνο και έτσι λοιπόν κάνει αυτή την κρίσιμη απόφαση. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στο σπιτικό του και θέλει πριν τα τινάξει, να αφήσει όσο το δυνατόν, περισσότερα χρήματα μπορεί στην οικογένεια του, για να ζήσουν αξιοπρεπέστατα! Ο Jessie λοιπόν δέχεται και αφού αγοράζουν ένα τροχόσπιτο, οδεύουν προς την έρημο για να είναι απομονωμένοι και να μην διατρέχουν κίνδυνο από την δίωξη. Εκεί πραγματοποιούν το πρώτο τους μαγείρεμα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία!



Ο καθηγητής μας και το αλητόπαιδο ξεκινούν την παραγωγή της Crystal Meth και πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί, ώστε να μην τους ανακαλύψει η δίωξη ναρκωτικών και να προσπαθούν να μην πεθάνουν, καθώς γίνονται από νωρίς προμηθευτές των κακοποιών της σειράς. Το επεισόδιο πιλότος, δηλαδή το πρώτο επεισόδιο, είναι τρομερό και προσφέρει τεράστιες προσδοκίες. Λίγο αργότερα ξεκινάνε να κάνουν την εμφάνιση τους μερικοί επιπλέον χαρακτήρες και κάποιοι είναι από τους κακοποιούς της σειράς. Ξεκινάει νωρίς το ζουμί της σειράς και συμβαίνουν πολλά καθηλωτικά και μερικά ανατρεπτικά γεγονότα. Διαστρεβλώνονται οι σχέσεις των χαρακτήρων, τα οικογενειακά προβλήματα του Walter αποκτούν τεράστια έκταση και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν! Ξεσπά ένα χάος και ο καθηγητής μας από μια αρκετά τυπική και βαρετή ζωή, την μετατρέπει σε μια κερδοφόρα και ριψοκίνδυνη ζωή, αλλά και ο ίδιος μετατρέπεται στον μεγαλύτερο βαρώνο ναρκωτικών, δημιουργώντας μεθαμφεταμίνη έως και 98% αγνή. Και σαν δεν φτάνουν όλα αυτά, μας παρουσιάζει ένα διαφορετικό εαυτό, πιο συγκεκριμένα το alter ego του, τον επικό Heisenberg!


ΑΠΟΨΕΙΣ

Well, εγώ προσωπικά την αγάπησα την σειρά και θεωρώ πως πράγματι είναι υπερσειράρα. Είμαι άτομο που εάν παρακολουθούσε το Breaking Bad πριν από τρία χρόνια, το πιο πιθανό θα ήταν να μην μου άρεσε και ίσως να μου πέρναγε ακόμα και αδιάφορο. Ωστόσο έμαθα να εκτιμώ και τα δράματα και το Breaking Bad είναι το καλύτερο που έχω παρακολουθήσει! Είδα τεράστια ανάπτυξη χαρακτήρων, κυρίως στον καταπληκτικό πρωταγωνιστή μας και υπήρξαν πολλές εξελίξεις. Η σειρά έχει λιγάκι αργή, αλλά σταθερή ροή, but guess what? Έτσι ακριβώς έπρεπε να είναι η ροή! Υπάρχει μια αρχή, μια μέση κι ένα τέλος. Όλα κυλούν ομαλά και σαφώς πως υπάρχουν οι στιγμές που η σειρά ξεκινάει να τρέχει και βλέπεις φοβερά, καθηλωτικά και πανέξυπνα πράγματα. Οι ερμηνείες είναι φοβερές, αλλά ο ένας που ξεχωρίζει εκεί μέσα είναι ο Bryan Cranston (Walter White). Ο άνθρωπος το απογείωσε με την ερμηνεία του! Ο Walter είναι ένας δραματικός, ακόμα και badass χαρακτήρας όπου με το μυαλό του και τις γνώσεις του στην χημεία, τους γονατίζει όλους. 

Μπορεί να προσφέρει πολλά συναισθήματα στους θεατές με τις πράξεις του. Κάποια στιγμή ίσως τον μισήσεις λίγο, συνεχώς θα εντυπωσιάζεσαι και γενικότερα θα τον αγαπάς. Ο άνθρωπος που "ενσάρκωσε" τον Walter White κατάφερε να πάρει ένα καλογραμμένο χαρακτήρα και να τον απογειώσει με την επική του ερμηνεία. Επίσης υπάρχουν υπέροχα πλάνα, η κινηματογράφηση είναι το κάτι άλλο σε αυτή την σειρά. Και φυσικά πως αρκετές φορές τα πλάνα διαθέτουν κίτρινη απόχρωση, because, MEXICO! Η σκηνοθεσία και το σενάριο θεωρώ πως παραείναι καλά και εάν χρειαζόταν να μιλήσω για το Breaking Bad μονάχα με μια πρόταση, θα δήλωνα πως απλούστατα είναι πράγματι τόσο καλό! Δεν μπορώ να πω πως έχω παρακολουθήσει και πολλές σειρές, μα το BB κάθε φορά με κάνει να λέω πως είναι υπερσειράρα!



Η σχέση των δύο πρωταγωνιστών είναι σαν τον σκύλο με την γάτα. Στο ένα επεισόδιο είναι φιλαράκια και όλα πάνε υπέροχα για αυτούς τους δύο, ενώ στο αμέσως επόμενο επεισόδιο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ξεκινάνε να διαφωνούν, να αρπάζονται στα χέρια και να διχάζονται. Και που έχουν αυτή την περίπλοκη σχέση μεταξύ τους, είναι υπέροχο θα πω εγώ. Επίσης οι υπόλοιποι χαρακτήρες διατηρούν το ενδιαφέρον και υποδύονται φανταστικά τους ρόλους τους. Πέρα από τους δύο πρωταγωνιστές, υπάρχουν μερικοί ακόμα χαρακτήρες με φοβερές ερμηνείες που σίγουρα θα λατρέψει ο θεατής. Αυτοί οι επιπλέον χαρακτήρες είναι, ο καλύτερος δικηγόρος ever, Saul Goodman, ο καλύτερος παππούς, Mike Ehrmantraut, ο καλύτερος ιδιοκτήτης εστιατορίου, Gus Fring και ο ανάπηρος "villain" παππούς, Hector Salamanca, όπου επίσης το απογείωσε στο δικό του τελευταίο επεισόδιο. Μιας που τώρα έπιασα τους χαρακτήρες, ας αναφέρω και την πιο μισητή γυναίκα της σειράς, την σύζυγο του Walter, την Skyler White. Oh God, εγώ την μίσησα απίστευτα πολύ! Ωστόσο, μέσα σε αυτό το μίσος, υπάρχει και κάτι θετικό. Εάν ένας χαρακτήρας σε κάνει να αισθάνεσαι μεγάλο μίσος για τον ίδιο, τότε αυτό σημαίνει πως έχει κάνει σωστά την δουλειά του και το σενάριο που του δώσανε ήταν καλό και πέτυχε τον σκοπό του, μα εξαρτάται βεβαίως από την περίσταση του. 



Το "Σπάζοντας τα ηθικά σου όρια" ναι παιδιά, αυτή είναι η ελληνική μετάφραση, εάν δεν σας αρέσει τα παράπονα σας στο IMDb, or whatever. Αυτή η σειρά λοιπόν, σαφέστατα πως μεταδίδει και μηνύματα. Βλέποντας τον Mr. White σίγουρα θα θελήσεις να γίνεις αποφασιστικός, τολμηρός και πονηρός, όπως κι αυτός. DAMN, όπως λέει και ο Ron Simmons απ'το WWE, θα θελήσεις να μάθεις μέχρι και χημεία! Βλέπεις ένα τέτοιο δραματικό πρόσωπο και σκέφτεσαι εάν αξίζει να κάνεις το οτιδήποτε για την φαμίλια σου και να περάσεις βολτούλα από την κόλαση για αυτούς που νοιάζεσαι. Ο άνθρωπος έκανε τα πάντα για την οικογένεια του και στο μεγάλο φινάλε της σειράς δείτε που κατέληξε. Από την αρχή βλέπουμε πως μόνο στο μαγείρεμα της Μεθ είναι πραγματικά καλός. Well, όχι απλά καλός, αλλά ο καλύτερος! Ο άνθρωπος από μόνος του κατάφερνε να δημιουργεί crystal meth με βαθμό αγνότητας 98 και 99 τοις εκατό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έφταναν περίπου στα 60 τοις εκατό. Εν τέλει είπε τις υπέροχες λέξεις που ήθελα τόσο πολύ να ακούσω, το είπε ότι στο τέλος το έκανε για τον εαυτό του. Ήταν το μόνο που του έδινε ζωντάνια στην δραματική ζωή του και ήταν ο καλύτερος σε αυτό! Θα αποφύγω να κάνω κι άλλο spoil για το φινάλε, αλλά θα πω μονάχα πως ήταν σωστό αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή ήταν η λύτρωση του Walter. Ακόμα κι αν μας πόνεσε, ήταν τελικά αυτό που έπρεπε να συμβεί για να κλείσει ο κύκλος. Έκλεισε άψογα η σειρά και είχε τεράστια συγκίνηση. 



Επιπροσθέτως νομίζω πως είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι από τα συνολικά 62 επεισόδια της σειράς, τα 30 έχουν πάνω από 9 αστέρια στην βαθμολογία του IMDb. Βέβαια να μου πείτε ότι σιγά το IMDb και έχετε μάλλον ένα δίκιο εδώ, but still we have multiple 9 star episodes! Τα Top 3 επεισόδια είναι το "Face Off" και το "Felina" τα οποία έχουν 9,9 αστέρια και την πρωτιά κατέχει το "Ozymandias" με καθαρό δεκάρι! Oh boy, τι επεισοδιάρες ήταν αυτές. Και μιας που μιλάμε για επεισοδιάρες, ας σχολιάσουμε και το επεισόδιο που κατακρίνει ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Αναφέρομαι στο επεισόδιο "Fly" στο οποίο οι δύο αγαπητοί πρωταγωνιστές κυνηγούν μια μύγα στο εργαστήριο τους. Καθώς ο Mr. White είναι ο εγκέφαλος της επιχείρησης και γνωρίζει τα πάντα από χημεία, αντιλαμβάνεται πως δεν πρέπει να γίνει μαγείρεμα, ενώ υπάρχει μια μύγα στον χώρο. Πολλοί το θεωρούν filler επεισόδιο, αλλά εάν το σκεφτούμε αλλιώς έχει τεράστιο νόημα. Εκείνη είναι η στιγμή που δένονται περισσότερο οι δύο χαρακτήρες και βλέπουμε επίσης τις ενοχές του Walter για τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου του Jessie. Ένα φιλαράκι μου είχε μιλήσει για το επεισόδιο με την μύγα και όταν ξεκίνησα την σειρά και έφτασα στο ορισμένο επεισόδιο, είπα ότι είπε κι αυτός. Ήταν άψογο και ειλικρινά μου άρεσε. YEP, όπως έλεγε και ο Kevin Owens, ήταν πράγματι καλό. 



Και για να κλείσω σιγά σιγά, διότι το κείμενο μου έχει βγει μεγαλύτερο απ'όσο περίμενα, αναφέρω μια τελευταία φοβερή πληροφορία για την σειρά, την οποία την άκουσα σε ένα βιντεάκι στο YouTube. Στο BB λοιπόν, μέχρι και τα χρώματα παίζουν ρόλο. Κάθε χρώμα συμβολίζει ένα συναίσθημα και έτσι φαίνεται να μας δείχνει η σειρά. Τα χρώματα απεικονίζουν και συνδέονται με τα συναισθήματα και τις πράξεις των χαρακτήρων. Για παράδειγμα, let's say, ότι το τάδε χρώμα συμβολίζει την απληστία. Όταν υπάρχει μια σκηνή που εκθέτη απληστία από ένα χαρακτήρα, αυτός ο χαρακτήρας έχει το συγκεκριμένο χρώμα στην ενδυμασία του, ας το πούμε έτσι. Προφανές πως δεν θυμάμαι ακριβώς τι μπορεί να συμβολίζουν όλα τα χρώματα, αλλά θα προσθέσω ένα link με το βίντεο για το ορισμένο θέμα, ώστε να καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ και το πόσο βαθύ είναι το BB. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι πράγματι πολλές φόρες, ίσως και συνεχώς, τα χρώματα αντικατοπτρίζουν την σημασία, τα συναισθήματα και τις πράξεις όλων των χαρακτήρων. JUST TAKE MY MONEY AND SHUT UP!



Λοιπόν αυτά ήθελα να σχολιάσω για το αγαπητό Breaking Bad. Είναι εύκολα η καλύτερη σειρά που έχω παρακολουθήσει και το λάτρεψα από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Προσωπικά μου αρέσει να δένομαι με τους χαρακτήρες μιας σειράς και το Breaking Bad μου το προσέφερε αυτό. Αγάπησα πολλά πρόσωπα από την φημισμένη σειρά και έμεινα παραπάνω από ικανοποιημένος. Είναι μια σειρά που ψάχνεις να βρεις λάθη και δυσκολεύεσαι, επειδή είναι τόσο καλό. Πάμε τώρα και στην δική μου βαθμολογία και ας κλείσουμε!

RATING: 9.5/10

Link για το βίντεο σχετικά με τα χρώματα: HOW BREAKING BAD BRILLIANTLY USES COLOR TO TELL A STORY

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δημιουργός - σκηνοθέτης: Vince Gilligan

Συμπρωταγωνιστές: Aaron Paul, Anna Gunn, Betsy Brandt, Dean Norris, Bob Odenkirk

Κατηγορία: Δράμα, έγκλημα, θρίλερ

Σεζόν: 5

Αριθμός επεισοδίων: 62 συνολικά επεισόδια. Επιπλέον μια ταινία (El Camino) και μια Prequel σειρά (Better Call Saul)

Διάρκεια επεισοδίων: 50 λεπτά

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Ιανουαρίου, 2008

Ημερομηνία κυκλοφορίας τελευταίου επεισοδίου: 29 Σεπτεμβρίου, 2013

Βραβεία: 16 νίκες σε Primetime Emmy Awards. Επιπλέον 136 βραβεία και 238 υποψηφιότητες

Σχόλια